Razvlaževalci zraka

Pomembne stvari, ki jih moram vedeti pred nakupom razvalaževalca zraka

Za izbiro pravega razvlaževalca, moramo upoštevati naslednje parametre:
- kvadraturo površine, kjer želimo, da razvlaževalec deluje,
- vlažnost sten -  morebitna plesen ali porumenelost itd.,
- katero vrsto izolacije imamo, 
- stopnja vlažnosti v prostoru,
- ali so sobe, ki jih nameravamo razvlaževati, druga zraven druge (slednje vpliva na odločitev, ali potrebujemo enega ali več razvlaževalcev).
 
Splošno pravilo, ki ga moramo vedno upoštevati, se nanaša na ventilator razvlaževalca, ki mora v 8-10 urah obdelati vsaj 4 do 5-kratnik količine zraka v prostoru. To je splošno pravilo, čeprav je prava izbira razvlaževalca odvisna tudi od drugih parametrov prostora, katerega želimo razvlažiti.

Kako deluje razvlaževalec s kompresorjem?
Način delovanja razvlaževalcev s kompresorjem je bolj ali manj enak kot pri klimatskih napravah. Vlažni zrak v prostoru prehaja skozi hladilne tuljave razvlaževalca. Tam se vlažen zrak utekočini in kaplja v rezervoar za vodo. Ker je zrak brez vlage hladen, sledi postopek ponovnega segrevanja, čemur sledi sprostitev zraka v prostor. Razvlaževaleci s kompresorjem so prava rešitev za učinkovito in uspešno odstranjevanje vlažnosti, saj zagotavlja prihranke energije in denarja. Zaradi široke palete zmogljivosti razvlaževanja in sicer do 50 l/h prispevajo k bistveno nižjim stroškom ogrevanja in s tem idealnim pogojem v naših domovih. Njihova uporaba je najprimernejša pri temperaturah okoli 20° C. Uporaba razvlaževalcev se ne priporoča v prostorih s temperaturo pod 13-14 ° C, saj se njihova učinkovitost zmanjša. 

Kako deluje razvlaževalec zraka s sušilnim sredstvom - zeolitom - brez kompresorja?
Glavna sestavina razvlaževalca brez kompresorja (s sušilnim sredstvom) je zeolitni disk, ki se vrti pri nizki hitrosti. Vlažnen zrak v prostoru prehaja skozi ta poseben disk, kjer sušilna komponenta absorbira vlago. V razvlaževalcu zrak prehaja skozi ogrevan zračni tok in oddaja ujeto vlago proč od zeolita, pri čemer gre preostala voda v posodo za vodo. Poleg razvlaževanja, razvlaževalec s sušilnim sredstvom, zahvaljujoč izhodu vročega zraka (od 10 ° C do 12 ° C toplejši zrak od sobne temperature) tudi ogreva naše prostore. Razvlaževalci s sušilnim sredstvom - brez kompresorja nam tako z napredno tehnologijo omogočajo uživanje v tihem delovanju razvlaževalca in učinkovito razvlaževanje v naših prostorih, katere ogrevamo le po nekaj ur na dan ali s temperaturo okolja nižjo od 15 ° C.

Ali mi razvlaževanje zraka omogoča še kakšne možnosti poleg razvlaževanja?

»Pametno razvlaževanje - Smart Dehumidification (SMD)« - kako deluje in kakšna je korist tega načina?
V načinu »pametno razvlaževanje - Smart Dehumidification (SMD)« razvlaževalec samodejno izbere idealno raven vlažnosti zraka glede na idealno sobno temperaturo in vlažnost prostora. Z delovanjem v načinu SMD si tako lahko zagotovim najboljše pogoje udobja v kombinaciji z odličnimi prihranki energije in denarja.

Razvlaževalec s funkcijo »sušenje oblačil - Dry Clothes« - zakaj ga potrebujem?

Sušenje perila v zimskem času je izziv. Razvlaževalec, ki nima funkcije sušenja oblačil, sicer posuši naša oblačila, vendar je dejstvo, da lahko deluje dalj časa, kar oteži likanje, saj se oblačila posušijo bolj, kot je potrebno. Težavo lahko preprosto rešimo z razvlaževalci Invenotr, ki imajo poseben program za sušenje oblačil, ki zagotavlja popolno sušenje oblačil. Funkcija »sušenje oblačil - Dry Clothes«  mi tako omogoča sušenje oblačil in uživanje v dišečih in čistih oblačilih.

Ali mi funkcija »sušenje oblačil - Dry Clothes« pri razvlaževalcu omogoča denarne prihranke?

V zimskem času, zaradi visokega nivoja vlažnosti na prostem in pomanjkanju sončnih žarkov, postane sušenje obleke oteženo. Uporaba alternativnih načinov sušenja oblačil je bistvenega pomena. Ena od rešitev bi lahko bili sušilniki oblačil, toda zaradi visoke porabe energije in dejstva, da zaradi visokih temperatur po navadi poškodujejo obleko, nam to predstavljajo drago rešitev. Po drugi strani pa nam razvlaževaleci zagotavljajo nižjo porabo energije in napredne programe, ki nam ponujajo boljše rezultate z največjimi prihranki energije in denarja.

Zakaj je dobro imeti razvlaževalec zraka z Ionizatorjem?
Razvlaževalec z ionizatorjem nam omogoča manj vlažen oz. bolj suh zrak brez prahu, bakterij in neprijetnih vonjav. Razvlaževalec z integriranim ionizatorjem nam odvajajo vlago in zaradi posebnih filtrov zagotavljajo čist in predvsem zdrav zrak v prostoru.

Boljše zaznavanje toplega zraka v prostoru 
Vlažnost je tesno povezana s temperaturo v prostoru. Na primer, v sobi s temperaturo 20 °C in 70 odstotno vlago, imamo občutek, da je v prostoru hladno, medtem, ko je v sobi s temperaturo 20 °C in 45 odstotno vlago občutek, da je prostor prijetno ogret. To pomeni, da nam razvlaževalec ne pripomore pri dvigu temperature v prostoru, temveč nam omogoča boljše zaznavanje temperature zaradi znižanja vlažnosti.

Neprekinjena drenaža
Razvlaževalci nam nudijo možnost neprekinjenega odvajanja. Kadar zaradi naše odsotnosti ni možno, da bi praznili rezervoar, lahko razvlaževalec povežemo s plastično cevjo na najbližji odtok vode, preko katere se iz naprave odvaja voda.

Neprekinjeno razvlaževanje
V mnogih primerih nujno potrebujemo neposredno in hitro odstranjevanje vlažnosti. Pri neprekinjenem načinu razvlaževanja naprava deluje stalno, ne glede na stopnjo vlažnosti, ki smo jo prej določili. Neprekinjeno razvlaževanje lahko uporabimo v več primerih, kot so sušenje oblačil ali v prostorih, katere smo imeli dalj časa zaprte.

Kam v svojem domu naj namestim razvlaževalec zraka?
Razvlaževalec je najprimerneje namestiti v prostor z najvišjo stopnjo vlažnosti in poleg tega tam, kjer se največ zadržujemo (npr. dnevna soba). Razvlaževalec namestimo tako, da zagotovimo najboljšo kroženje zraka okoli naprave, in sicer, da ni nobene ovire, ki bi lahko vplivala na delovanje razvlaževalca.